O pompa de caldura este o masina termica care consuma energie de actionare (lucru mecanic sau caldura) pentru a transfera caldura de la o sursa cu potential termic coborat (de regula neutilizabil direct, aflat in jurul temperaturii mediului ambiant si numit “izvor de caldura”) catre o alta sursa de caldura aflata la un potential mai ridicat, de la care caldura poate fi utilizata

 

.pompa-de-caldura

Dupa natura izvorului de caldura, putem avea:

1. Pompe de caldura cu sursa aerul atmosferic

Aceste pompe transfera caldura de la aerul atmosferic la o instalatie interioara de apa calda. De aici denumirea de pompe de caldura “AER-APA”.

Cu toate ca aceste pompe au marele avantaj al accesibilitatii sursei, ele au o eficienta redusa cand temperatura exterioara coboara sub 0 grade, exact cand necesarul de caldura e mai mare.

2. Pompe de caldura cu sursa de caldura pamantul (pompe de caldura geotermale)

Sub adancimea de 10m, temperatura pamantului este practic constanta (10-14 grade) nemaifiind influentata de temperatura exterioara.

house123

Accesarea sursei de caldura in acest caz se face fie direct – prin folosirea apei subterane (freatice) care are temperatura pamantului – fie indirect, prin intermediul schimbatoarelor de caldura cu pamantul (foraje geotermale).

Eficienta mai mare a pompelor de caldura geotermale fata de cele cu sursa aerul atmosferic se observa mai ales in zonele cu climat temperat continental (deci si in cazul Romaniei), unde diferentele de temperatura dintre anotimpuri sunt relativ mari (ierni geroase si veri toride).