• Forajele geotermale sau schimbatoarele de caldura cu pamantul sunt elementele de interfata dintre o pompa de caldura si pamantul folosit ca sursa de caldura (atunci cand acestea capteaza energia transmisa din miezul fierbinte al planetei) sau ca mediu de stocare (atunci cand pamantul dintre doua foraje alaturate se incalzeste pe timp de vara si cedeaza caldura iarna)
  • Aceste foraje sunt de fapt tevi de polietilena introduse in gaurile de foraj, prin care circula (in circuit inchis) apa sau glicolul ca agent termic
  • De regula, dupa introducerea tevilor in foraj, acesta se cimenteaza pentru un bun transfer termic si pentru protectia acviferelor
  • Costul relativ mare al unui ansamblu de foraje geotermale impune o dimensionare stricta (optimizare). Aceasta se face prin:
  1. Cunoasterea cu precizie a proprietatilor termice ale tuturor structurilor geologice strabatute de forajul geotermal (Test de raspuns termic – TRT)
  2. Folosirea unui soft de dimensionare, optimizare si simulare a functionarii pentru forajele geotermale (Proiectare EED)
  3. Utilizarea unei tehnologii de foraj adaptata conditiilor geologice specifice si cu cele mai mici costuri (Executie)